Černý vs zelený



Na úvod je vhodné si ujasnit, jaký je mezi oběma čaji rozdíl. Oba čaje pocházejí ze stejné rostliny jménem camellia sinensis. Odlišnost je právě v oxidaci. Zelený čaj se ihned po sběru vystaví vysoké teplotě, aby došlo k co nejmenší oxidaci, kdežto čaj černý se ji vydává napospas. Díky tomuto procesu také získávají jiné vlastnosti.

misky s čajem

Rozdíly:

·         Aroma – Každý druh má svou specifickou chuť a aroma. Hlavním rozdílem je, že zelený čaj své aroma ztrácí během jednoho roku, kdežto čaj černý si jej zásluhou oxidace uchovává několik let. Z toho důvodu byl také v minulosti používán jako měna, protože jej považovali za vzácnější.

·         Kofein – Tuto povzbudivou látku obsahují oba. Zelený jej má ovšem více. Rozdíl se ale vyrovnává při přípravě, protože je u zeleného kratší doba luhování, takže se všechen kofein v něm obsažený nestihne uvolnit.

·         Čas – Jak už bylo nakousnuto černý čaj se nechává vyluhovat ve vodě o něco déle než jeho parťák. Podrobné údaje o době luhování jsou vždy uvedeny na obalu anebo na krabičce.

·         Voda – zelený čaj se nesmí zalévat horkou vodou, aby si zachoval všechny své prospěšné látky. Ideální teplota pro tento čaj je v rozmezí 60–80°C.

·         Barva – zelený čaj díky své světlé barvě nabarví zuby tak jako čaj černý

·         Doba – Vhodná doba ke konzumaci čajů je rozdílná. Černý čaj je vhodné pít po ránu k snídani, protože Vás nakopne a vzpruží do dalšího náročného dne. Zelenou variantu nebo i bílou se doporučuje konzumovat v době po obědě z důvodu lepšího trávení a také proto, že vás udrží v pohotovosti.
čajové listy na lžících

Závěr

Nedá se jednoznačně říct, že by byl jeden z probíraných čajů horší nebo lepší, protože každý z nich má jiné výhody. Účinky na zdraví jsou přibližně stejné. V žádném případě se nedá hovořit o tom, že by byl černý čaj nějak škodlivý, jak se v posledních letech vyskytují různé mýty. Čaje si ale dopřávejte s rozvahou, protože se ničeho nemá přehánět.


Černý vs zelený



Na úvod je vhodné si ujasnit, jaký je mezi oběma čaji rozdíl. Oba čaje pocházejí ze stejné rostliny jménem camellia sinensis. Odlišnost je právě v oxidaci. Zelený čaj se ihned po sběru vystaví vysoké teplotě, aby došlo k co nejmenší oxidaci, kdežto čaj černý se ji vydává napospas. Díky tomuto procesu také získávají jiné vlastnosti.

misky s čajem

Rozdíly:

·         Aroma – Každý druh má svou specifickou chuť a aroma. Hlavním rozdílem je, že zelený čaj své aroma ztrácí během jednoho roku, kdežto čaj černý si jej zásluhou oxidace uchovává několik let. Z toho důvodu byl také v minulosti používán jako měna, protože jej považovali za vzácnější.

·         Kofein – Tuto povzbudivou látku obsahují oba. Zelený jej má ovšem více. Rozdíl se ale vyrovnává při přípravě, protože je u zeleného kratší doba luhování, takže se všechen kofein v něm obsažený nestihne uvolnit.

·         Čas – Jak už bylo nakousnuto černý čaj se nechává vyluhovat ve vodě o něco déle než jeho parťák. Podrobné údaje o době luhování jsou vždy uvedeny na obalu anebo na krabičce.

·         Voda – zelený čaj se nesmí zalévat horkou vodou, aby si zachoval všechny své prospěšné látky. Ideální teplota pro tento čaj je v rozmezí 60–80°C.

·         Barva – zelený čaj díky své světlé barvě nabarví zuby tak jako čaj černý

·         Doba – Vhodná doba ke konzumaci čajů je rozdílná. Černý čaj je vhodné pít po ránu k snídani, protože Vás nakopne a vzpruží do dalšího náročného dne. Zelenou variantu nebo i bílou se doporučuje konzumovat v době po obědě z důvodu lepšího trávení a také proto, že vás udrží v pohotovosti.
čajové listy na lžících

Závěr

Nedá se jednoznačně říct, že by byl jeden z probíraných čajů horší nebo lepší, protože každý z nich má jiné výhody. Účinky na zdraví jsou přibližně stejné. V žádném případě se nedá hovořit o tom, že by byl černý čaj nějak škodlivý, jak se v posledních letech vyskytují různé mýty. Čaje si ale dopřávejte s rozvahou, protože se ničeho nemá přehánět.